Nanna Rond's profile

Schouw - Periode 6 - Nanna Rond

SCHOUW
Periode 6
Nanna Rond DDM2D
Ik ga mijn schouw presenteren aan de hand van de focusgebieden, hierbij gebruik ik het werk van de afgelopen periode. Zo wil ik mijn groei van deze periode laten zien.

Ik leg per opdracht uit wat het inhoud en loop ik kort door mijn proces. Daarna kom ik terug op de feedback en geef ik zelf een reflectie.
Module 1.6 - User-centered design
Onderzoeken
Deze opdracht draaide om het creëren van interactieve en aantrekkelijke gebruikersinterfaces, ofwel UI-ontwerp. Ik heb hier geleerd hoe ik de gebruikerservaring kan verbeteren door rekening te houden met de behoeften en voorkeuren van mijn doelgroep.

Ik heb in deze module lessen een user centered interface gemaakt. Dit heb ik gedaan met behulp van Adobe XD en Adobe Illustrator. Aan de hand van een casus heb ik een interface gemaakt voor een educatieve game met een doelgroep van 6 tot 10 jaar.
Voor dat ik ben begonnen met maken van een assetlijst heb ik onderzoek gedaan naar andere educatieve games. Dit heb ik gedaan om een idee te krijgen van hoe een interface van een educatieve game eruit ziet. En welke stappen je doorloopt voor je het doel hebt behaald.
Ik heb onderzoek gedaan naar 3 verschillende educatieve games. Onder andere: Duolingo, Squla en Quizlet. Ik heb van deze games een level gespeeld en heb hierbij vooral gekeken naar de userflow en lay-out van de interface. 
Duolingo:
Als ik de site open krijg ik de optie om in te loggen, zodra ik dat heb gedaan maak ik kennis met het uiltje van Duolingo. Vervolgens kies je een taal die je wilt leren en start Duo samen je eerste level op. Ik zie dat Duolingo verschillende soorten opdrachten aanbied om de taal te leren, zo wordt het niet saai.
Tijdens het maken van de opdrachten kun je niet terug naar de vorige opdracht, en ook niet vooruit voordat je deze hebt beantwoord.
Als je opdrachten fout beantwoord krijg je op het laatst nog de optie om deze opnieuw te maken. Zodra je dit hebt gedaan wordt je beloond met diamanten voor het behalen van het level.
Quizlet:
Zodra je de app Quizlet opent krijg je gelijk in beeld om een abonnement te nemen op Quizlet Pro. Als je dit hebt afgewezen kun je op zoek naar leermateriaal. Je moet zelf in de zoekbalk opzoeken welk leermateriaal je wilt oefenen. Zodra je dit hebt gevonden kun je kiezen tussen verschillende opties om te leren.
Je kan de hele tijd terug naar het homescreen met behulp van het kruisje. Je kan niet vooruit voordat je de opdracht hebt gemaakt. Dit zie ik terug bij alle apps waar ik onderzoek naar heb gedaan.
Als je een opdracht fout maakt laat het programma je deze gelijk opnieuw invullen of komen er extra seconde bij je record tijd.
Squla:
Zodra ik de site opstart zie ik dat ik de optie heb om een lidmaatschap af te sluiten, of om in te loggen. Ook kun je de prijzen van het lidmaatschap zien. Je kan kiezen in welke groep je zit en welke vakken je wilt leren. Hier kun je kiezen voor een gratis demo.
Ik heb gelet op de interface die Squla gebruikt, het is duidelijk en overzichtelijk. Je kan terug en vooruit op vrijwel alle schermen. Er zijn veel opties dus ook veel knopjes om op de klikken.
Na een opdracht afgerond te hebben krijg je nog wat feedback van het programma, deze kun je ook weer verder klikken.
Bij het maken van de assetlijst heb ik gebruik gemaakt van de template die mij is gegeven. In deze assetlijst laat ik zien welke buttons ik nodig heb en wat de prioriteit hiervan is. Ook heb ik voor mezelf opgeschreven hoe ik wil dat de userflow gaat.
Titlescreen: Ik wil als eerste graag het logo van het spel in beeld laten komen, zodat mensen weten welke app ze hebben opgestart. De prioriteit hiervan is laag maar het leek me gewoon een leuke toevoeging. Ik wil de stijl simpel en duidelijk houden omdat de doelgroep tussen 6 en 10 jaar ligt, ik wil het wel leuk houden door misschien een karakter toe te voegen. 

Log-in & Sign-in: Het logo uit de titlescreen beweegt naar boven en daaronder komt een log-in en sign-in knopje. Je hebt dan de optie om in te loggen of een account aan te maken. Er komt ook een optie om een nieuw wachtwoord aan te maken als je deze vergeten bent. De priotiteit van deze Log-in en Sign-in knoppen is medium, als kind hoef je wat mij betreft niet in te loggen op een app om te kunnen leren voor school. Het is wel handig om je leer progressie bij te kunnen houden. De stijl blijft de gehele inferface hetzelfde.

Start/Settings/Exit: Zodra je hebt ingelogd zie je een scherm met de opties start, settings en exit onder elkaar. Zo is het overzichtelijk voor de speler van het spel. De prioriteit hiervan is hoog omdat ik wil dat mensen gelijk zien hoe ze het spel kunnen starten. Zonder knop zou dit onduidelijk zijn. De stijl blijf hier ook weer hetzelfde. Je kunt hier het spel starten, de settings openen of de hele app sluiten en terug naar het homescreen van je telefoon.

Background: De achtergrond zal passen bij de rest van de app. De prioriteit van de achtergrond is hoog, omdat dit de app een geheel maakt. De stijl past weer bij de rest van de interface. Je ziet het hele spel een achtergrond. Op de titlescreen en tijdens de opdrachten. De achtergrond is niet interactief.

Title: De titel van het spel komt in het begin in beeld, en tijdens het startscherm. Tijdens de opdrachten zal de titel niet in beeld zijn. De prioriteit van de titel is hoog. Mensen weten dan direct welk spel het is. De stijl is het zelfde als de rest van het spel. De titel is niet interactief.
Na het experimenteren met het programma ben ik aan de slag gegaan met het uitwerken van mijn paper prototype in Adobe XD. Ik had mijn paper prototype nog niet helemaal af dus ik heb ervoor gekozen om de rest in Adobe XD te maken, dat leek me efficiënter. Dit was alsnog best een uitdaging omdat ik het programma nog niet helemaal onder de knie had. 
Nadat ik de wireframe en userflow af had ben ik in adobe illustrator begonnen. Ik ben icoontjes, logo's, achtergronden en buttons gaan maken. Ik heb ervoor gekozen om als logo een compas te maken. Omdat mijn spel kennis kompas heet leek me dit een leuk idee, ook heb ik als achtergrond een simpel landschap gemaakt omdat dit past bij de doelgroep. 
Ik heb icoontjes gemaakt voor de verschillende vakken die de doelgroep kan kiezen. Ik heb elk vak een eigen kleur en icoon gegeven, ook heb ik bij elk icoontje geëxperimenteerd met de gradiënt color optie. Dit heb ik ook gedaan voor het aanspreken van de doelgroep. 
Eindwerk
Feedback
Je hebt module 1_6 boven niveau afgerond. Zowel het product als het procesdocument dat je hebt ingeleverd, ziet er kwalitatief goed uit. Het procesdocument is helder en de lezer krijgt een sterk inzicht in de totstandkoming van jouw eindproduct. Ook is het product van schets tot de laatste versie helder inzichtelijk gemaakt. Je laat duidelijk zien wat je onderzocht hebt en wat je onderbouwing is geweest. Om je verder te ontwikkelen zou je jezelf kunnen verdiepen in visuele hiërarchie, Gestalt Principes, etc. hiermee kun je de lay-out en compositie van je ontwerp naar een nog hoger niveau tillen. Ga zo door Nanna!
Reflectie
Ik vond deze opdracht best leuk, ik heb veel geleerd over nieuwe adobe programma's en ook heb ik dus mijn toolbox kunnen verbreden. Ook vond ik het leuk dat ik een keer iets anders kon doen dan normaal. 
Ik heb dit werk gekoppeld aan het focusgebied onderzoeken omdat ik tijdens deze opdracht heel erg heb gefocust op onderzoeken. Ik heb een debriefing gemaakt om te kijken of ik de opdracht ook echt goed begrijp. Het grootste deel van deze opdracht heb ik besteed aan onderzoek. Ik heb onderzoek gedaan naar verschillende apps en de doelgroep waar ik iets voor maak. 
Ook heb ik onderzoek gedaan naar nieuwe technologieën en programma's.
Illustratie - Snoepverpakking
Vormgeven
Deze periode moesten we een illustratie maken voor een snoepverpakking, deze moest gericht zijn op een bepaalde doelgroep. We hadden tijdens deze opdracht veel vrijheid, we mochten zelf een snoepsoort kiezen, en de vorm van onze verpakking. 
Ik heb samen met de docent gekeken naar alle schetsen die ik heb gemaakt, hij vond de laatste schets in het kerst thema het beste. Hier was ik het ook mee eens omdat ik voor mijn gevoel in die schets het beste mijn creativiteit kan uiten. Ik heb voor deze schets een go gekregen en ben verder gegaan met de uitwerking.
Ik was bezig met het inkleuren van de verpakkingen en toen heb ik aangegeven dat ik een beetje vasthing met het kiezen van de kleuren. Hij zei dat als ik echt voor felle vrolijke kleuren kies dat het kerst thema gelijk een beetje wegvalt. Dus dat ik beter met de kleuren binnen het kerst thema kan blijven (groen/rood) en de stijl simpel houden, en richten op kinderen.

Met deze feedback ben ik aan de slag gegaan. Ik heb de kleuren combinaties die ik eerder heb gemaakt samengevoegd tot wat nieuws, meer in het kerst thema. Daar zijn de combinaties hieronder uit gekomen. 
Ik heb feedback gevraagd over de kleuren die ik heb samengesteld. De docent zei dat ik misschien beter een lichtere kleur groen kan kiezen voor de achtergrond. Bij de blauwe achtergrond lijkt het alsof de objecten buiten staan. Hij zei dat ik dan eventueel wel sneeuw kon toevoegen.
Ik heb uiteindelijk gekozen voor de licht groene verpakking, ik vond dat je hier het meeste het kerst gevoel van krijgt. En de kleuren passen mooi bij elkaar.
Bij het toevoegen van schaduwen heb ik gelet op de slagschaduw van de objecten, ook heb ik een aantal soft shadows toegevoegd. Dat vond ik goed passen bij de stijl die ik wou toepassen op mijn werk.

Ik heb maar een aantal subtiele highlights toegevoegd, dit heb ik gedaan omdat er geen felle light source is.
Vervolgens ben ik gaan kijken naar de typografie. Ik ben op zoek gegaan naar een handgeschreven lettertype en een bold lettertype, ook moet ik nog een lettertype zoeken voor de voedingswaarden.
Ik twijfelde of ik de voedingswaarden naast elkaar zou zetten of met een stuk ertussen, uiteindelijk heb ik gekozen voor de laatste optie omdat ik deze het meest overzichtelijk vind. En het duidelijkste leesbaar voor de klant.
Eindwerk
Feedback
Ik heb nog geen feedback op deze opdracht ontvangen. Ik heb wel tijdens de opdracht om feedback gevraagd en hier heb ik op gereflecteerd. 
Reflectie
Ik vond het moeilijk om een begin te maken aan deze opdracht omdat ik niet veel inspiratie had om een snoepverpakking te maken. Toen ik een idee had die ik zelf ook leuk vond om uit te werken is het toch gelukt. Ik ben wel tegen een aantal obstakels gelopen in het proces, zoals het kiezen van de juiste kleur en de overgang op hoeken. Maar ik heb het zo goed mogelijk opgelost. Ik heb deze periode veel geleerd en kunnen reflecteren op fouten.
Ik heb dit werk gekoppeld aan het focus gebied vormgeven. Dit heb ik gedaan omdat deze opdracht me echt heeft uitgedaagd op het gebied van vormgeven. Ik heb veel schetsen gemaakt en veel geëxperimenteerd met kleur, deze heb ik ook weer gekoppeld aan de doelgroep. Ik heb ook weer photoshop gebruikt en zo nog meer kennis gekregen over dit programma. 
Project - Game SD/DDM Fluxflash
Samenwerken en communiceren
Deze periode hebben we multidisciplinair een game moeten maken, dit moesten we doen aan de hand van een aantal casussen die we hebben gekregen van unilever. Tijdens dit project staat samenwerking centraal.
Om een begin te maken aan dit project hebben we gezamenlijk een trello pagina gemaakt. Op dit programma kun je taken opstellen en deze verdelen over do/doing/done. Zo weet iedereen uit het groepje waar wie aan bezig is, en hoe ver ze zijn. 
Ik heb ook een eigen trello pagina gemaakt. Hier heb ik mijn eigen taken in gezet, ik heb deze taken zo klein mogelijk gemaakt zodat ik alles een voor een kan af strepen.

Ik heb ook een schatting gemaakt hoelang ik aan elk onderdeel bezig zou zijn, ik ben uiteindelijk wel van die schattingen afgeweken omdat ik aan het ene onderdeel meer tijd wou besteden dan aan het andere. 

SCRUM TAAK 1 – UI Nanna
Assetlijst                                                    30 min                                   ✔
Inspiratiebord assetlijst                              20 min                                  ✔   
Schetsen assets papier                             30 min                                   ✔
Interface Wireframe                                   45 min                                  ✔
Experimenteren pixel art                            30 min/60 min                      ✔
Uitwerken assets                                        ?                                          ✔

SCRUM TAAK 2 – LOGO Nanna
Schetsen logo papier                                 30 min                                  ✔
Styleboard logo                                          20 min                                  ✔
Uitwerken logo                                            ?                                          ✔
Toevoegen aan assets van interface          5 min                                   ✔
Om te beginnen met het maken van de UI heb ik een assetlijst gemaakt. Dit heb ik gedaan om voor mezelf een duidelijke lijst te maken van welke knopjes er nodig zijn voor ons spel. Ik heb ook opgeschreven wat de prioriteit van deze knopjes is. 
Ik ben begonnen met een aantal schetsen op papier, ik vind dit zelf altijd fijner om mee te beginnen omdat ik hier echt mijn creativiteit los kan laten gaan. Ik heb op papier de belangerijke dingen opgeschreven die ik echt niet moet vergeten. 
Ik heb ook een adobe XD bestand gemaakt van de UI, zo kunnen de sd'ers zien waar alle assets moeten staan. 
Ik ben begonnen met het maken van een outline voor alle assets, ik heb hiervoor gebruik gemaakt van guidelines. Zo kan ik zien of ik in het midden van mijn photoshop bestand aan het werken ben. 
Ik heb de kleuren die ik heb gebruikt voor de assets gebaseerd op het styleboard. Ik heb ook gebruik gemaakt van gekleurde line-art zodat het beter zou passen binnen de stijl van onze game.
Ik was oorspronkelijk van plan om gewoon met lijnen van 1px te werken maar ik heb er toch voor gekozen om mijn assets een lijn van 2px te geven, dit geeft het net wat meer vorm en diepte.
Ook heb ik een handleiding gemaakt voor de controls van onze game, ik heb dit ook in pixel stijl gedaan. Ik heb hiervoor het zelfde proces gebruikt als hierboven. 
Ook heb ik het logo voor onze game gemaakt. Ik heb eerst een aantal schetsen gemaakt op papier. Bij het maken van de schetsen heb ik gelet op mijn styleboard. Ik heb de tekst een beetje graffiti achtig gemaakt zodat het past binnen onze game. Ook heb ik geprobeerd om een soort key element toe te voegen zoals de pijl of bliksem. Om het logo toch net iets meer te laten opvallen. 
Ik ben begonnen met het maken van de line-art van de 3D letters. Ik heb geprobeerd dat het zo goed mogelijk overeen kwam met de schets. 
Vervolgens ben ik gaan kijken naar kleuren, hiervoor heb ik weer gebruik gemaakt van het styleboard. Ik heb gekeken of ik een soort zonsondergang kon creëren binnen het logo maar ik vond dit toch de druk op de achtergrond. Ook heb ik geprobeerd om de basis kleuren van ons spel te gebruiken maar dit vond ik toch een beetje saai omdat het weg viel tegen de achtergrond. 
Toen dacht ik eraan dat ik ook gewoon een soort neon sign kon maken als logo. Ik heb dit idee gedeeld met mijn team en ze waren gelijk enthousiast. Toen ben ik begonnen met het uitwerken ervan.
Het was best moeilijk om te beslissen welke kleurtint waar moest komen maar uiteindelijk zie je toch heel goed dat het neon is. 
Eindwerk
Feedback
The plan at the beginning was ambitious, but the communication was reduced during the process, and they only noticed that at the end. They did do the stand up, but did not check in to see how other is really doing. The issue they say is because they have only 2 developers, but with better planning based on available work force, the game could be completed on time.

Je was redelijk zichtbaar binnen dit multidisciplinair project. Je mag in de communicatie meer innitiatief te nemen. Dit kan je doen door actief te communiceren over de opdracht.

Probeer het volgende project álle tools van de scrum methode in te zetten. De tools die zijn aangeboden helpen bij het effecient doorlopen van een opdracht binnen een multidisciplinair team. De scrum methode is industrie standaard.
Reflectie
Samenwerking: Ik vond de samenwerking wel prima. Er had wel meer onderling gecommuniceerd mogen worden. Voor mijn gevoel waren er af en toe wel onduidelijkheden die dan niet besproken werden en zo is er wel extra werk gedaan wat ons tijd heeft gekost die we beter aan andere dingen hadden kunnen besteden. Iedereen heeft heel individueel gewerkt en niet echt meningen gedeeld of proces laten zien. 

Zelfreflectie: Ik vond deze opdracht wel leuk. In het begin keek ik er tegen op omdat ik het niet zo fijn vind om samen te werken. Maar het was wel een keer een uitdaging om een hele game te maken met een team van mensen die je niet kent. Ik begrijp nu dat het echt belangrijk is om goed te communiceren als je samenwerkt. 

Ik vond het ook leuk om de UI te maken voor onze game maar nu ik erop terugkijk had het me ook leuk geleken om een character te maken. Voor mijn gevoel heb ik precies genoeg werk op me genomen tijdens deze opdracht, ik ben elke les bezig geweest en heb nooit een moment gehad waarop ik niks te doen had. 
Ik heb dit project gekoppeld aan het focusgebied samenwerken en communiceren. Ik heb me opengesteld tot ideeën van andere en het verwerken van feedback. Ik vind het niet zo fijn om samen te werken omdat ik dan veel rekening moet houden met andere, toch vind ik dat ik tijdens dit project ben gegroeid op dat gebied. Ik heb mijn best gedaan om vaker te communiceren over bepaalde design keuzes, en deze feedback te verwerken. Ik heb mijn teamleden vaak betrokken bij mijn werk.
Module 2.6 - Belichting
Vormgeven
In deze periode heb ik me bezig gehouden met het realistisch weergeven van kleuren en belichting. Waar het licht vast en wat dat doet voor de schaduw, contrasten etc. 
Met behulp van videolessen heb ik geleerd hoe ik deze technieken kan toepassen op mijn werk.
Voor opdracht 2 van deze module heb ik een van de basis vormen moeten kiezen en op deze vorm (sphere) twee materiaal textures toe moeten passen. Ik heb ervoor gekozen dat het licht van linksboven komt. 
Als eindproduct moesten we deze module een promotie poster maken voor onze game. Ik heb bij het schetsen erop gelet dat je in een oogopslag kon zien waar het spel over gaat.
Ik ben begonnen met het maken van de line-art, ik wou graag dat deze recht zou worden omdat het gebouwen zijn dus ik heb hiervoor de line tool gebruikt. 
Vervolgens ben ik begonnen met de illustratie kleur geven, met het toevoegen van de schaduw heb ik gelet op wat ik deze periode heb geleerd over belichting. 
Om elementen van onze game terug te laten komen heb ik neon signs toegevoegd, deze heb ik zelf een neon glow effect gegeven door een donkere kleur onder een lichte kleur te doen.
Feedback
Feedback: Je vraagt goed feedback als je het nodig vindt, en past dit ook goed toe.
Vormgeven: Je werkt erg netjes en neemt de tijd voor je onderwerpen om af te maken. Ik zie dat je echt stappen hebt gemaakt. Over je presentatie op behance ben ik zeer te spreken. Goed gedaan! 
Onderzoek: Je hebt erg goed je processen in stappen laten zien. Helder overzicht waar je laat zien hoe je tot bepaalde keuzes bent gekomen. 
Reflectie
We zouden eerst een andere opdracht krijgen over belichting, die opdracht had me een stuk leuker geleken dan deze. Ik vond de opdracht uiteindelijk wel leuk maar ik vind dat we te weinig tijd hebben gekregen om een eindwerk te kunnen maken wat kwalitatief goed is. Ik ben niet heel tevreden met wat ik heb gemaakt en ik denk dat ik er meer uit had kunnen halen als we meer tijd hadden gekregen. Dat vind ik jammer.

Ik heb wel nieuwe dingen geleerd over belichting en hoe ik neon effecten kan geven aan mijn illustratie. 
Ik heb dit werk gekoppeld aan het focusgebied vormgeven. Ik heb dit gedaan omdat ik tijdens deze opdracht veel heb geleerd over technieken en dit heb kunnen toepassen in mijn werk. Ik heb deze opdracht netjes gewerkt en alles overzichtelijk gehouden. Dit past ook weer binnen de vormgeefprincipes. Ook heb ik gewerkt in photoshop en heb ik op het gebied van realistische belichting meer kennis kunnen opdoen binnen dit programma. 
Wat was mijn belangrijkste ontwikkeling?
Ik vind dat ik het meeste ben gegroeid op het gebied van samenwerking en communicatie. Ik heb er nu minder moeite mee om me open te stellen tot samenwerking met mensen die ik niet ken. Ook kan ik goed luisteren naar ideeën van anderen en hier mee aan de slag gaan.
Hoe ben ik gegroeid tijdens deze periode?
Ik heb me goed opengesteld tot het leren van nieuwe software deze periode. Ik heb met plezier mijn toolbox uitgebreid. Ik heb verandering gezien in mijn manier van denken, ik ben gestopt met gelijk opgeven als iets niet lukt en zoek naar oplossingen.
Ook heb ik voor mijn gevoel tijd genomen om te experimenteren wat ik nou eigenlijk met dit beroep zou willen doen. Ik weet nog steeds niet precies wat ik wil maar ik merk aan mezelf dat ik het nu wel meer aan het uitzoeken ben. 
Waar kan ik nog op verbeteren?
Ik zou graag de volgende periode wat meer feedback vragen aan docenten en medeleerlingen. Ook zou ik willen focussen op de verschillende taken per focusgebied. Om zo de kwaliteit van mijn werk te verbeteren. 

Schouw - Periode 6 - Nanna Rond
Published:

Schouw - Periode 6 - Nanna Rond

Published: